Poblat ibèric del Coll del Moro

Qué encontraréis

 
El poblat ibèric del Coll del Moro, al municipi de Gandesa (Terra Alta) és un notable exemple d'assentament artesanal i manufacturer de la tribu ibèrica del Ilercavons. La seva estratègica posició en el territori de la Ilercavònia, fa pensar que seria un assentament important per controlar els fl...

El poblat ibèric del Coll del Moro, al municipi de Gandesa (Terra Alta) és un notable exemple d'assentament artesanal i manufacturer de la tribu ibèrica del Ilercavons. La seva estratègica posició en el territori de la Ilercavònia, fa pensar que seria un assentament important per controlar els fluxos d'intercanvi comercial entre la costa i les terres de l'interior.

El recinte s'ubica sobre un turó altiplanat i presenta una estructura fortificada amb una gran torre que domina des del punt més alt de l'assentament, tot el poblat. La torre, de planta el·lipsoïdal, té una alçada conservada de fins a 8 metres i és el testimoni del moment de més esplendor del poblat.

Les excavacions arqueològiques han permès documentar-hi l'existència d'una important activitat manufacturera en què sobresortia la vinculada amb la producció vitivinícola. tant és així, que els recents treballs arquològics han permès descobrir el que seria el trull de vi més antic de Catalunya, datat del segle III aC. A més, s'hi ha localitzat, també, un taller destinat a la manufactura de teixits i pells i grans estructures d'emmagatzematge per guardar i conservar els productes i creacions artesanals i la zona destinada als habitatges.

El turó on s'enclava el poblat ibèric del Coll del Moro presenta pendents poc practicables que ofereixen una bona protecció defensiva. Diversos murs defensius, de gruixos considerables de fins a 4 metres d'amplada a la base, reforcen l'aparell defensiu del poblat. Una gran estructura excavada a la roca podria correspondre a un fossat de planta rectangular. Segons els estudis realitzats a partir del contorn del jaciment es calcula que el poblat podria tenir una superfície aproximada de 3.300 m2.

L'existència del poblat es remuntaria als segles VI-V aC i després de la Segon Guerra Púnica, a partir del darrer quart del segle III aC, el Coll del Moro passaria de ser un recinte defensat per una torre-talaia, a ser un poblat completament fortificat. Un altre element destacat del jaciment del Coll del Moro és l'existència de la necròpolis, una de les poques que s'han conservat a Catalunya en poblats ibèrics.

El jaciment del Coll del Moro forma part de la Ruta dels Ibers.

Actividades

Activitats per a famílies
Activitats destacades
Activitats educatives

Información para la visita

Contacte

Carretera Nacional 420, km 795.5
43780 Gandesa (Tarragona) 

Tarifes
Horaris
Visites guiades i en grup

Per a grups de 4 persones o més, visites de dilluns a diumenge de 10.00 h a 12.30 h. Únicament amb reserva prèvia i excepte dates especials.
Més informació i reserves:
reservesmonuments.acdpc@gencat.cat
Tel. 977 638 329

Accessibilitat

Les instal·lacions no estan adaptades per a persones amb minusvalideses.

Links d'interés
Guia de visita
On dormir i menjar
Serveis