Conjunt rupestre de La Roca dels Moros - El Cogul

Què hi trobareu

 
Les pintures rupestres de La Roca dels Moros del Cogul (les Garrigues), a la vall del riu Set, constitueixen un dels referents més destacats de l'art rupestre de l'arc mediterrani. Va ser el primer conjunt de pintures prehistòriques documentat científicament a Catalunya i, des del moment del seu...

Les pintures rupestres de La Roca dels Moros del Cogul (les Garrigues), a la vall del riu Set, constitueixen un dels referents més destacats de l'art rupestre de l'arc mediterrani. Va ser el primer conjunt de pintures prehistòriques documentat científicament a Catalunya i, des del moment del seu descobriment, l'any 1908, va convertir-se en un referent de l'art prehistòric.

El conjunt està format per 42 figures humanes i de fauna corresponents als estils llevantí i esquemàtic. L'element més singular és l'escena central que destaca tant per la seva factura tècnica, com per la seva temàtica. Es tracta de la representació de diverses figures femenines que, en parelles, dansen al voltant d'un home nu i amb el sexe exagerat. L'escena, única dins l'art rupestre de l'arc mediterrani, ha donat a les pintures de La Roca dels Moros ressò internacional i sembla que estaria relacionada amb el culte a la fertilitat.

La majoria de les imatges es van fer a l'espai de trànsit entre el Paleolític i el Neolític, en el període conegut com a Epipaleolític, fa aproximadament 10.000 anys. La vall del riu Set és habitada de forma ininterrompuda des del Paleolític i la balma de La Roca dels Moros es va utilitzar com a espai de culte durant uns 5.000 anys. Els darrers grups de caçadors-recol·lectors (VIII-V mil·lenni aC) van deixar-hi les pintures llevantines i posteriorment (V i II mil·lenni aC) poblacions neolítiques van prendre'n el relleu per dibuixar-hi figures humanes i d'animals corresponents a l'art esquemàtic.

L'any 1998 les pintures rupestres de La Roca dels Moros van ser declarades patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

El conjunt artístic es completa amb 260 inscripcions i gravats corresponents a les èpoques ibèrica i romana. La presència d'aquestes manifestacions posteriors i la seva distribució a la roca fan pensar que els seus autors coneixien i van respectar l'existència de les pintures rupestres, un fet que explicaria el caràcter sagrat d'aquest espai.

Informació per a la visita

Contacte

Camí d'El Cogul a Albagés, km 1
25331 El Cogul (Les Garrigues)
Telèfon 672445990
Correu electrònic: reservescogul.acdpc@gencat.cat

Tarifes

General: 4 euros
Reduïda: 2 euros

 Tenen dret a la tarifa reduïda:

 • Persones de 65 anys o més.
 • Pensionistes.
 • Titulars del Carnet Jove.
 • Estudiants amb carnet internacional.
 • Titulars del carnet de família nombrosa o monoparental.
 • Grups no turístics de 10 persones o més. Si alguna de les persones té dret a entrada gratuïta continua gaudint d'aquesta tarifa.

 Tenen dret a gratuïtat:

 • Menors de 16 anys
 • Persones aturades, degudament acreditades.
 • Membres acreditats/des de l'ICOM (International Council of Museums) o de l'ICOMOS (International Couincil of Monuments).
 • Membres acreditats/des de l'Associació de Museòlegs de Catalunya.
 • Guies de turisme professionals, degudament acreditats/des.
 • Docents d'ensenyament reglat, acreditats/des per la direcció del centre educatiu.
 • Professionals de premsa acreditats/des que, en l'exercici de la seva feina, hagin comunicat per escrit prèviament la seva visita.
 • Persones amb certificat de discapacitat. La persona acompanyant tindrà també tarifa gratuïta si la targeta acreditativa de la discapacitat especifica que la persona en necessita els serveis.
 • Famílies d'acollida degudament acreditades.
 • Grups d'estudiantat (alumnat del sistema educatiu de règim general i educació especial amb professorat), que hagin fet reserva prèvia.

Casos especials:

 • Entrada gratuïta l'últim dimarts de cada mes de l'1 d'octubre al 30 de juny.
 • Els grups que contractin l'entrada a través d'empreses d'intermediació turística o similar gaudiran d'un descompte del 25% sobre la tarifa aplicable. El/la guia o acompanyant autoritzat/da del grup estarà exempt/a de pagar l'entrada.
Horaris

ELS DIES 24 I 31 DE DESEMBRE, EL MONUMENT TANCARÀ A LES 14 H.

NOTA: aquest horari està en vigor i anul·la qualsevol altre horari publicat amb anterioritat en aquesta o en altres pàgines web, com també en fulletons i tríptics informatius.

La taquilla i l'entrada es tanquen 30 minuts abans del límit horari.

D'1 de setembre al 30 de juny
De dijous a dissabtes de 10.00 a 13.30 h i de 15.00 a 17.30 h
Diumenges i festius de 10.00 a 15.00 h

HORARI SETMANA SANTA (La taquilla i l'entrada es tanquen 30 minuts abans del límit horari)

Divendres, dissabte i diumenge: de 10.00 a 13.30 h i de 15.00 a 17.30 h.
Dilluns: de 10.00 a 15.00 h.

Horari d'estiu (juliol i agost)
De dimarts a diumenge de 10.00 a 13.30 i de 15.00 a 18.30 h

Tancat els dilluns no festius, el 25 i 26 de desembre i l'1 i 6 de gener.

Visites guiades i en grup

Visites comentades en grup
Visites comentades per a grups amb reserva prèvia
Informació i reserves al telèfon 672445990 (consulteu horaris del monument) o bé al correu electrònic reservescogul.acdpc@gencat.cat.

Accessibilitat

Les instal·lacions estan parcialment adaptades per a persones amb minusvalideses.

Links d'interés
Guia de visita
On dormir i menjar
Serveis

Botiga