Banner

Cartoixa d'Escaladei / Activitats destacades / EXPOSICIÓ EL PRIORAT PER JOSEP SUBIRATS. Seixanta anys dibuixant el Priorat

Activitats destacades
EXPOSICIÓ EL PRIORAT PER JOSEP SUBIRATS. Seixanta anys dibuixant el Priorat
Inici: 10/05/2019  -  Fi: 31/12/2019
web Cartell Subirats 2_maig

EL PRIORAT PER JOSEP SUBIRATS
Seixanta anys dibuixant el Priorat

Del 10 de maig al 31 de desembre de 2019

L'EXPOSICIÓ ROMAN TANCADA DE 14 H. A 15.30 H.

La cartoixa d'Escaladei acull una mostra que recull l'obra pictòrica d'aquest artista, amb orígens prioratins, que es va convertir en un dels cartellistes més actius i reconeguts del bàndol Republicà durant la guerra civil del 1936-1939.

Josep Subirats i Samora va néixer a Barcelona l'any 1914. Provenia, per part de mare, d'una vella família de Poboleda, que ja eren al poble almenys des del segle XVII.

Josep Subirats dibuixa el Priorat en un exercici que s'inicia l'any 1929 i que s'allarga fins al 1992. El valor d'aquesta mirada tan prolongada és incalculable, el seu redescobriment constant del paisatge que l'envolta mantenint una coherència formal i estilística al llarg de seixanta anys és admirable.

La selecció de les vint-i-cinc obres que configuren la mostra, consisteix a enfilar la relació dels elements bàsics i constitutius del paisatge prioratí. Observant el compendi global del treball de Josep Subirats, observem que els temes que ell va escollint, de manera conscient o no, acaben configurant una mena d'inventari elemental on hi són compresos el riu, el pont, el poble, la vinya, l'olivera, l'ametller, la figuera, el castanyer, l'avellaner, el pi, el marge, la muntanya, el camí, les terrasses, la caseta de camp, el ruc, el pagès, les cabres, les canyes, els joncs, els margallons i el tractor. El cel i la terra.

La relació de l'home amb el cicle de la natura i aquests elements expliquen el paisatge, la morfologia i l'ordre implícit del Priorat. Aquests són els elements de pauta del canvi de colors i les formes del paisatge a les estacions, els que són fonament de l'activitat econòmica, de la fisonomia i la gastronomia del lloc. Els que permeten la vida tal com s'ha entès al Priorat gairebé durant tot el segle XX.

La faceta més coneguda de Subirats, però, no es la de paisatgista, sinó la de cartellista destacat durant la guerra fent cartells de propaganda com ara els que diuen "Camperol! la revolució necessita el teu esforç" o "Ajudeu els caiguts!" que van tenir una gran difusió. La seva activitat professional es va centrar en el cartellisme, en les arts gràfiques i en la il·lustració, i va col·laborar, entre d'altres mitjans, a la revista "L'esquella de la Torratxa", signant "Subi".

web 1. Camperol

Copyright Departament de Cultura. Agència Catalana del Patrimoni Cultural | http://patrimoni.gencat.cat/